Експерти во ЕП ќе разговараат за дезинформациите на Балканот и за контрамерките

19.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Експерти во ЕП ќе разговараат за дезинформациите на Балканот и за контрамерките

Учесниците ќе разговараат за патот на средствата за рекламирање од меѓународни компании до медиумите што шират дезинформации и тврдења за поддршка на руските интереси и против ЕУ.

Ќе се извлечат заклучоци како ЕУ, граѓанското општество и дотичните компании можат да ги пренасочат средствата во корист на независните медиуми и демократијата, се наведува во поканата за настанот.

Се очекува да се направат препораки за тоа како интернет пребарувачите треба да се справуваат со резултатите од пребарувањето кога податоците се дистрибуираат од страници со вообичаено погрешна содржина.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата