Фестивал на етно трубачи со 500.000 посетители

Гуча: Труба, и само музика додека очи ти гледаат

И годинава, од 8 до 12 август ќе се одржи фестивалот на етно трубачите во Гуча, Србија. Првиот фестивал е одржан во далечната 1961 година, а на 50-годишнината во 2011 Фестивалот на трубачите во Гуча за седум дена го посетиле 500.000 гости од Србија, регионот но, и од мнигу европски држави, САД и Канада. Таа посета е најголема публика на било кој музички фестивал одржан во Европа! Традицијата и посетеноста говорат сами за себе. Кој дошол во Гуча, каков и да стасал, се вратил среќен и расположен оттаму.

Поврзани

Најнови вести