WhatsApp наскоро ќе престане да работи на овие смартфони

Ако користите популарни мобилни апликации за комуникација, веројатно имате инсталирано WhatsApp на вашиот уред. Ако одговорот е позитивен, треба да знаете дека постојат промени што нема да дозволат некои паметни телефони да го користат. Креаторите на WhatsApp велат дека ова е наметнато од потребата да се обезбеди максимална безбедност за сите корисници. Според официјалните податоци, одлуката ќе влијае на околу 20 милиони паметни телефони на пазарот.

Идејата е корисниците да не губат време и да ги ажурираат своите уреди на понови верзии на мобилни оперативни системи. WhatsApp нема да работи на паметни телефони кои сé уште работат со Android 2.3.3 или iOS 6, вели MakeUseOf. Тука е време да се забележи дека овие платформи беа презентирани пред пет до шест години и повеќе не добиваат апдејти и „пачови" за безбедност. Апсолутно иста е ситуацијата со BlackBerry 10 OS.

Интересно, WhatsApp дури го споменуваaт и Nokia Symbian S60, кој го има многу мал број уреди. Ако имате модел базиран на Windows Phone 8, исто така треба да размислите за апдејт. Важно е да знаете дека паметните телефони со постари оперативни системи нема да можат да создаваат нови контакти во апликацијата. Запирањето на поддршката на WhatsApp на горенаведените уреди ќе започне во следните неколку недели.

Поврзани

Најнови вести

Коментари