Нација која незнае да се брани не треба ни да постои!

Премиерот на Унгарија Виктор Орбан денеска изјавил дека "јакнење на националната безбедност е приоритет на новата влада и демихристијаните од целиот свет, од милиони мигранти кои се спремни да тргнат навака" и дека силна Унгарија неможе да постои без силна војска.

"Нација која не е способна да се брани незаслужува и да постои. Буџетот на унгарската војска ќе се зголеми повеќе од двојно во наредните години. Одбраната на Унгарија не е задача на НАТО и ЕУ, туку наша задача", порачал Орбан на инагурација на новиот шеф на Генералштабоот на Вооружените сили на Унгарија генералот Ференц Корома, пренесува МТИ.

Поврзани

Најнови вести

Коментари