ЕУ: Ти благодариме Трамп, што ја ослободи Европа!

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск изјавил денеска дека американскиот претедател Доналд Трамп "ја ослободил Европа од сите илузии"  со трговскиот договор и повлекувањето на нуклеарниот договор си Иран.

Тој оценил дека ЕУ мора да биде обединета за да се соочила со новиот феномен - "каприциозно однесување на амриканската администрација", пренесува Ројтерс.

"Следејќи ги последните одлуки на Доналд Трамп, некој би можел да помисли дека со таков пријател не ви е потребен непријател. Искрајно зборувајќи, Европа би требала да биде благодарна на претседателот Трамп, бидејќи благодарение на него се ослободивме од илузии", рекол Туск.

Според неговите збориви, Трамп им помогнал на Европејците да сфатат дека "ако ви е треба рака која помага, на крај ќе ја најдете сопствената рака".

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари