Иако бројот на заразени лица расти бавно во Хрватска, тамошните научници велат дека дури и кога бројот на нововозаболени ќе почне да се намалува, нема да е готовои не можеме да знаеме кога ќе биде.

Важно е граѓаните да сфатат дека вирусот нема да биде победен од топлото време или било какви надворешни фактори или дека ќе имаме вакцина до тогаш и тогаш. Додека не се создаде вакцина, а тоа би било до крајот на оваа година или на почетокот на следната година, да се придржуваме до сите мерки, рече вчера научникот Иван Ѓикиќ за РТЛ .

Тој додава дека треба да ги заборавиме сите планови што сме ги имале за оваа година и дека Хрватска оваа сезона треба да заборави на туристи и да се фокусира само на домашните.

Според неговиот колега, Игор Штагљар, бројот на случаи ќе почне да паѓа по три месеци, кога и ќе може да се олабават дел од воведените рестрикции – дел од граѓаните да почнат да одат на работа, но не и целосно враќање во нормала.

Најчитани вести