Во Риека се гради „облакодер за птици“

29.02.2020
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Во Риека се гради „облакодер за птици“

„Нова градба во пријатна населба. Врвен дизајн, елегантни и функционални апартмани. Близу до морето. Сите птици се добредојдени, без оглед на видовите и брачниот статус“.Вака би изгледал огласот за купување стан во „облакодерот за птици“ во Риека, Хрватска.

 

View this post on Instagram

 

“Novogradnja u ugodnoj rezidencijalnoj četvrti. Vrhunski dizajn, elegantni i funkcionalni stanovi. Blizina mora. Dobrodošle sve ptice, neovisno o vrsti i bračnom statusu.” Ovako bi mogao izgledati oglas za kupnju stana u “Neboderu za ptice” – skulpturi od drva i metala sa 160 ptičjih “stanova”, sve do 11 metara uvis, koja upravo niče unutar kompleksa Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Dharma hostela na riječkom Plumbumu. Iako će neboder doista poslužiti pticama, on nastaje kao umjetnička intervencija beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta, i to u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep @mmsurijeka , kao dio programa @rijeka2020 Europska prijestolnica kulture. Vidimo se na otvorenju i javnom predstavljanju “Nebodera za ptice”, u subotu 29. veljače u 12 sati! 🐦🐦 . . #izvrnutidzep #theturnedoutpocket #neboderzaptice #askyscraperforbirds #vladimirperictalent #mmsu #mmsurijeka #contemporaryart #rijeka2020 #epk2020 #rijeka

A post shared by MMSU Rijeka (@mmsurijeka) on

Станува збор за 11-метарска скулптура од дрво и метал, која може да биде дом за 160 птици, а во моментов се поставува во комплексот на Центарот за култура „Јога во секојдневниот живот“ и хотелот Дарма во Риека.

Иако облакодерот навистина ќе им служи само на птиците, тој е уметничка интервенција на белградскиот уметник Владимир Периќ Талент, како дел од циклусот уметнички интервенции во јавнот простор, како дел од програмата „Европска престолнина на културата“. Отворањето и јавната презентација на „облакодерот за птици“ ќе биде деенска напладне во Риека.

извор: Makfax

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата