Tito poručuje Makedoncima

Vi ste od Makedonije napravili Kolumbiju

1.02.2020
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Vi ste od Makedonije napravili Kolumbiju

Pa dobro, majku vam božju, šta vi to tamo dolje radite po Makedoniji drugovi?! Ja sam komunista, što bi vi danas rekli socijaldemokrata, pa mi ne dolikuje da tražim dopust od Svetoga Petra ovdje da siđem malo među moje Makedonce i dovedem ih u red ali, to mi je više puta palo napamet.

Kako koji izbori dođu tako moje socijaldemokrate spreme novu džamiju u sred krišćanskog naselja, pa je sada posle Ohrida došao red i na Lisiče u Skoplju. Ako drug Zajev još koju godinu predvodi partiju, pa on će od Skoplja napravit Teheran, a Ohrid će na razglednicama nalikovati na jezero u Saudiskoj Arabiji. Znam ja da u Saudiskoj Arabiji nema jezera, ali bi i vi trebali znati da je Ohrid kolevka vaše krišćanske vjere i pismenosti i čuvati to.  

I nije samo do mene. Evo, tu je Kiro, sa nama je i drug Koliševski, moj Krste Crvenkovski, podržava nas iz dna duše koju je svojevremeno ispustio i Blaže Koneski, a od skora i drugi Blaže, historičar Ristovski i svi mi imamo isto gledište na to: stvari su otišle predaleko!

Znamo mi i bez Fejsbuka da je drug Zajev ušao u partiju i vlast iz trgovačkih a ne iz političkih pobuda, ali i u trgovini ima pravila ponašanja, granica i trgovinskog morala. Na kraju krajeva, drugovi, zašto ste vi svi tamo ako ne da bi odobrili ili spriječili to što drug Zajev radi sa Makedonijom. Šta vi to dolje radite kada se pred vašim očima rastura cjela jedna nacija, o rasturanju države i partije nije vrijedno više ni govoriti. Vi od te trgovine ne dobijate ništa, a dajete sve i, na kraju, od kupaca njegove politike vi ste pristali biti roba za trgovinu druga Zajeva. Jesmo si se za to borili, jesu li vas roditelji za to odgajili, školovali i dali sve od sebe da bi postali svoji ljudi?!

Ja sam taj koji je organizovao borbu partizana u Egejskoj Makedoniji i pokušao izborit se bar za autonomiju Makedonaca u sjevernoj Grčkoj, slao i Tempa dolje da pomogne, sve dok se Čerčil i Staljin nisu dogovorili da Englezi uđu u taj građanski rat i protjeraju naše Makedonce odatle. I dan danas vaša banja u Katlanovu stoji kao spomenik tih napora, to smo mi izgradili bolnicu za prihvat naših Makedonaca iz Egejske Makedonije.

Teško je stvorena ova današnja Makedonija, i pomagao je svako ko je želio ravnopravnost među narodima i narodnostima države i zajedničke domovine Jugoslavije. Teško stvorena, i vrlo lako izgubljena. Ja razmijem da su svetske sile rešile promjenit ime u Sjeverna, dođu takva vremena ali i odu, kao što su rešile protjerat Makedonce iz Egejske ili oduzeti nama Trst koji smo oslobodili, pa i Srbima oduzeti Kosovo. Kao što su Mađarima oduzjeli polovicu Transilvanije i predali Rumunjskoj, kao što je Staljin poništio moj ugovor sa Georgijem Dimitrovim da Makedonci u Pirinskoj dobiju autonomiju, sve ja to razumijem jer poštujem histotriju koja nas uči politici.

Ali, drugovi, ako se zbog snage i prijetnje velikih sila mora privremjeno prihvatit Sjeverna koja će jednog dana ponovo postati Makedonija, niti jedna velika sila vas nije natjerala da za svake izbore date za pravo drugu Zajevu da podiže po nekolko džamija da bi kupio glasove za izbore a vi gubili obilježja vaše vere i vaše države. Kako ono Erdogan govori u Bosni, naše je sve dokle ima naših džamija.

Koja vas je strana sila natjerala da prihvatite velike poreze, male penzije, nameštene tendere, reketovanje biznismena i ukidanje stipendija. Niko iz Vašingtona, Moskve ili Berlina nije natjerao moje Makedonce da od svoje države uglednih radnika, i poljoprivrednika naprave Kolumbiju sa pedeset plantaža marihuane koje posjeduje u suštini jedna porodica, porodica druga Zajeva. To ste vi sami prihvatili, niko vas nije tjerao na to, a ajde objasnite i sebi i meni zašto ste to uradili.

Nije Vašington, ni Moskva, vama nametnula da na miru gledate kako vaša politička elita živi od kriminala i marihuane, vozi se u automobilima od po polovine miliona dolara, slika se po kafanama sa starletama i narko dilerima, da iznosi svoje pare u strane banke. Još im fale zlatni pištolji kao u narkobosa Eskobara pa da se preselite u Kolumbiju a da iz Makedonije niste ni mrdnuli. Niko to vma nije nametnuo, vi ste glasali za njih drugovi.

Ja od vas, drugovi i drugarice komunisti i socojaldemokrate, tražim da uzmete stvari u svoje ruke i vratite našu socijaldemokratsku partiju svojim tekovinama i građanima. Vi to dugejete pre sve ga sebi, ali i nama ovdje na nebeskom Centralnom komitetu: meni, vašem Titu, vašem Kiri, Lazaru Koliševskom, vašem Slavku Janevskom i Blaži Koneskom, vašim partizanskim generalima Apsotolskom i Karangelevskom. Svima koji su izgradili državu Makedoniju, izgradili tvornice, ili fabrike za radnike, škole, bolnice, fakultete, koji su vama vratili vašu Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Svako ko na zborima podrži druga Zajeva, on radi protiv sebe i socijaldemokratije koju je on pretvorio u svoj dućan. Imamo mi ljude, imamo Milu Carosku, Gordana Georgijeva, imamo mlade i čiste socijaldemokrate koji će doći na čelo partije kada mi uklonimo ove trgovce. I oni će vratiti slavu partizana, zajedništva naroda i narodnosti, izgradnju Makedonije kakvu smo mi gradili decenijama.

Pamet u glavu, majku vam božju. Niste sami, pozdravlja vas vaš drug Tito.  

Обраќањето на Маршалот Тито можете да го читате секој петок на Vesnik.com  

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата