Општина Битола деновиве ја отплати втората рата во износ од 7.866.783 денари, од кредитот земен од Светска банка, информираат општинските власти.

„Кредитот, со кој што претходната локална самоуправа и тогашниот градоначалник ја задолжија општината, а со тоа и граѓаните, е во износ од 155.883.097 денари, односно над 2,5 милиона евра“, се наведува во соопштението.

Во него се додава дека со исплатата на втората рата, општината покрај тековните обврски, успеала да исплати вкупно 15.707.406 денари, или над 253.300 евра.

Според проценките на градската управа, граѓаните на Битола во наредните 10 години ќе треба да го враќаат кредитот од Светска банка.

 

извор: Makfax

1

Најчитани вести