И покрај огромната популарност, мобилните уреди се грижа за многу корисници. Луѓето се вистински загрижени за електромагнетните емисии, што може да имаат штетни ефекти врз нивното здравје.

Има дузина студии кои нудат контрадикторни резултати за потенцијална штета од употребата на мобилните телефони, но и покрајсе, лекарите и познавачите ќе ви препорачаат што помалку нивно користење.

Прифатеното нивото на штетното влијание од мобилните телефони е специфичен коефициент на апсорпција на електромагнетна енергија од ткивата на човечкото тело за една секунда со единица за мерење ват на килограм (В / кг).

Сепак некои експертски групи продолжуваат да составуваат рејтинзи на смартфоните врз основа на нивните нивоа на електромагнетно зрачење. Слична проценка објави неодамна компанијата Statista која претставува сумирани податоци од истражувањето на германската служба за радијациона заштита “Bundesamt für Strahlenschutz”.


извор: USB.mk

1

Најчитани вести