Србија има скромен IQ – (90), покажуваат резултатие од најново истражување на светска интелегенција, спроведено во 203 држави со неколку земји вон Европа.

Од земјите во регионот Словенија има IQ od 99, Хрватска 96, БиХ 89, Црна Гора 86, Албанија 82, додека С. Македонија исто како Албанија.

Жителите на БиХ имаат ист државен коефициент на интелегенција како Ерменија, Ирак, Казахтан, Узбекистан и Тајланд.

На врв на листа се Јпонија, Тајван и Сингапур, со IQ од 106 бодови што се незабележително пред Кина (104.)

Поради промена во методологија и недостаток од стандардни меѓународни школски испити, изненади новиот европски првак Белорусија (102) а веднаш по неа следи Финска, Холандија, Германија, Естонија и Лихтенштајн IQ од 101.

На дно на светската IQ скала се наоѓаат 14 земји, повеќето од Африка, на кои им е арбитрарен IQ од 60 – поради недостаток на ригорозни податоци, што поради статистичка непостојаност на алгоритми и се на крај на маргини.

Во анализите соработувале најпознати истражувачи на интелегенција Ричард Лин и политички истражувач Дејвид Бекер, а сите калкулации за хармонизирање на податоци на разни извори се забележани во книгата “Интелегенција на нацииите, пренесува, prenosi klix.ba.

4

Најчитани вести