Во април 2018 година објавен е труд кој покажал дека пиење сода бикарбона може да го потикне вагусот, нерв кој го поврзува мозокот со цревата. На болни со хронично заболување на бубрези, давана им е сода бикарбона како би се елиминирала киселоста во организмот.

За време на испитување дошло до драматично намалување на запалени во организмот Се покажало дека дошло до намалување на запаление како кај бубрезите, така и во слезината, но и во периферната крв.

Авторите веруваат дека ефектот е постигнат со намалување на киселоста во желудникот, што доведува до стимулација на мезотелните клетки. Тие го активираат вагус, а тоа води кон потиснување на М1 популацијата на макрофаги, со активирање на популацијата М2.

Постојат две форми на макрофаги (тип на леукоцити): М1 кои го стимулираат воспалението и М2 кои го потиснуваат.

Затоа, земајќи 2 грама сода бикарбона (еднаш дневно или повеќе пати во денот) е ефикасен лек за автоимуни болести.

Автоимуни болести се јавуваат како резултат на претерана реакција на имунолошкиот систем против супстанци, организми и ткива кои вообичаено се присутни во телото. Денес, постојат над 40 човечки болести класифицирани од автоимуно потекло, и од нив заедно боледуваат околу 5 до 7% од светската популација Речиси сите автоимуни болести се јавуваат без предупредување и јасни причини.

Причините за автоимуни болести сè уште се нејасни и многу експерти веруваат дека повеќето од овие болести се т.н. "Болести на изобилство", односно болести предизвикани од технолошкиот и културниот напредок и отстранување на човекот од неговата природна околина.

1

Најчитани вести