(Видео) Арсовски: Тендер тандемот Шилегов – Весковски местеле тендер каде добитник е компанијата која претходно ја завршила работата

19.09.2021
Vesnik.com
(Видео) Арсовски: Тендер тандемот Шилегов – Весковски местеле тендер каде добитник е компанијата која претходно ја завршила работата

Огромни скандали и страшни криминалии и прекршување на закони се направени од страна на кадрите на СДСМ во институциите со кои што владеат. Почнувајќи од централната власт, па потоа Петре Шилегов во Град Скопје, а по него и следствено директорите на јавните претпријатија. Нема ред, нема поредок, единствено само криминал, изјави на денешната прес конференција портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски.

Ќе обзнаниме огромен скандал за тоа како се местат тендери и како фирмите на СДСМ работат и ги испумпуваат парите на граѓаните, рече Арсовски.

„ЈП Водовод и канализации, директорот кој беше доскорашен трет човек во партијата и еден од милениците на Петре Шилегов, Душко Весковски, секоја година како директор склучува рамковна спогодба за изведување на работи и реконструкција, доградба и замена на водоводни мрежи. Така и минатата година, ЈП Водовод и канализација, Душко Весковски потпишале рамковна спогодба врз основ на тендер со пет фирми, уште во април 2020-тата година. Вредноста на тендерот за реконструкција на водоводна мрежа е околу 2 милиони евра без ДДВ секоја година. По потпишување на оваа рамковна спогодба, за секоја реконструкција на било која мрежа која што сака да ја прави ЈП Водовод и канализација, мора да има тендер помеѓу овие 5 фирми, односно бирање на најповолен понудувач и се прави негативно наддавање, односно единствен услов е да има најниска цена и најповолен понудувач помеѓу овие пет фирми за реконструкција на одредена мрежа. Фирмата која ќе биде предмет на интерес, една од овие пет фирми која потпишале рамковна спогодба, а тоа фирмата КБК Инженеринг, чии сопственици се знае и се сметаат дека се многу блиски до СДСМ како партија“, посочи Арсовски.

„Фирмата КБК Инженеринг оди на улица „Варшавска“ во јули, реконструира водоводна мрежа, надвор од закон, надвор од процедури, надвор од се останато што пропишуваат законите, ја завршува работата и дури после месец и пол се носи избор за најповолен понудувач токму фирмата КБК Инженеринг, и се потпишува договор за работа, дури откако целата реконструкција е завршена. Согласно договорот, вредноста на реконструкцијата според е 18.041.646 денари или приближно 300.000 евра со ДДВ. Значи, директорот на Водовод, Весковски однапред имал смислено заедно со Шилегов која фирма ќе ја добие работата, најверојатно во претходен договор со нив и свесно, на нивна совест, прават криминално дело или правно толкувано несовесно работење во служба“, нагласи Арсовски.

Обвини дека „Тендер-тандемот Шилегов- Весковски“ како што ги нарече, местеле тендер, прво ја завршиле набавката, па распишале тендер односно одлука за избор на најповолен понудувач каде добитник е фирмата која претходно ја завршила работата.

Појасен доказ, рече Арсовски, за тоа како се местат тендери, за фирми блиски до СДСМ, нема.

„Појасен показател како се испумпуваат народните пари, нема. Појасен показател од ова, дека ЈП на Град Скопје и нивните директори тонат во криминал, нема“, подвлече портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ.

makfax.com.mk

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата