Skip to main content
x

22 Jul 2021 - 17:20
redakcija
Статија

Дури и денес, иако се смета дека живееме во модерно доба, сепак постојат некои аспекти од животот кои сè уште се табу, иако не треба да бидат.

Од недостаток на желба за деца до возрасни мажи кои се преправаат дека не сакаат семејство, луѓето откриле за што сè уште им е непријатно или тешко да зборуваат, дури и со семејството.

Менструација

„Неодамна започнав да разговарам со мојот тренер за менструацијата. Тој е дваесет и петгодишен убав изглед и се чувствував како гори од срам кога ме праша зошто немам енергија една недела. Прво почнав да лажам, но потоа помислив „Зошто жените сè уште се срамат од менструацијата?“

Ми се чинеше малку засрамен кога му одговорив, но оттогаш се обидувам почесто да зборувам за тоа како мојот циклус влијае врз мене физички и врз мојата изведба, што е сосема важно за неговата тренерска работа. Јас се осмелив да зборувам за тоа и скоро ми е непријатно да зборувам за менструацијата, но убеден сум дека тоа не треба да биде табу тема“, вели девојка потпишана како Сами за Гардијан.

Живот без деца

„Никогаш не сакав деца. Не бев среќна во моето детство, па не би сакала да си го дозволам тоа на некој друг. Но, јас обично го чувам за себе затоа што луѓето не можат да издржат да не ми одговараат нешто како: но би била толку одлична мајка или ќе зажалиш. Ретко кој ја почитува мојата одлука. Како што стареам, луѓето немаат тенденција да ме прашуваат кога имам намера да имам деца, но дали имам нив и често се изненадени кога велам дека ги немам, вели Сара (42)

Да се ​​биде сингл

„Постојано им велам на пријателите и семејството дека сум многу среќен што сум слободен и не сакам брак. Но, всушност, тоа го велам само затоа што притисоците на општеството дека треба да имате партнер се огромни, дури и за хомосексуалец како мене. Хетеронормативен притисок се повеќе се наметнува врз хомосексуалните луѓе да стапат во брак и да имаат деца. Искрено, би сакал да имам семејство, но имам чувство дека не можам да бидам искрен во врска со тоа, бидејќи би изгледал како неуспех за себе, одговорил Даг (45)

Абортус

„Кога абортирав во 1975 година, не кажав на никого. Дури и не му кажав на сопругот кој не знаеше дека сум бремена. Болката беше страшна. Се сеќавам дека се срушив на улица, станував и ме влечеа дома. Но, немаше време за одмор., морав да се организирам и да одам на училиште за да ги земам другите деца, по што морав да готвам ручек цело време со ужасна болка. Никогаш не сум му кажала на некого за тоа додека ќерка ми не ми призна дека абортирала пред две години. Таа рече дека чувствува дека не може да зборува за тоа и дека тоа е нешто што треба да остане тајна. Јас и признав дека точно знам како се чувствува“, одговорила 79-годишната Суи за Гардијан.