Skip to main content
x

22 Jul 2021 - 16:40
redakcija
Статија

19 јули беше означен како крај на ограничувањата поврзани со пандемијата и карантинот во Англија, бидејќи продолжи напредокот во вакцинацијата. Но, додека земјата ги олеснува повеќето мерки, таа се соочува со трет бран на инфекција со коронавирус, бидејќи делта сојот се шири и низ Велика Британија.

Како што се наведува рекорден број луѓе стапиле во контакт со заразено лице – тие сега се изолираат, а повеќето од нив се „приклештени“ од Националната здравствена служба, преку апликација за мониторинг.

Како настана терминот „пингдемија“ и што точно значи тоа?

Акцијата предизвика огромно нарушување на деловните субјекти и некои критични услуги и се заканува да ги „поткопа“ напорите за заживување на економијата која сè уште се опоравува од најдлабоката рецесија во последните 300 години, пишува washingtonpost.com.

Како се спроведува „пингдемијата“ во Обединетото Кралство?

Делумно се спроведува на старомоден начин, има работници кои ги испитуваат оние кои се позитивни на КОВИД-19, ги прашуваат за неодамнешните контакти и потоа ги контактираат тие луѓе. Но, „пингдемијата“ најмногу се спроведува преку апликацијата „Ковид-19“ на Националната здравствена служба, која жителите можат да ја преземат на своите паметни телефони.

Доколку корисникот кој е тестиран позитивен се согласи, апликацијата користи технологија за да идентификува други корисници кои претходните денови престојувале близу до заразеното лице – за да можат да бидат во опасност.

Потоа, апликацијата ги информира тие луѓе и ги замолува да се изолираат 10 дена. Изолацијата е задолжителна само во случај на старомоден метод, а не со апликацијата. Постојат извештаи дека апликацијата е „преосетлива“, но и дека многу корисници ја избришале, со цел да се избегне изолација.

Сè на сè, додека хаосот предизвикан од „пингдемијата“ се шири низ оваа земја, полиците во супермаркетите се празни. Продавниците не успеваат да ги наполнат, затоа што клиентите „земаат сè пред себе“, а недостасуваат работници.

На сето ова дополнително влијаеше Брегзит.

Гардијан известува дека супермаркетите се под „зголемен притисок“ да ги задржат залихите на полиците, а тоа го предупредија лидерите од малопродажната индустрија. Тие велат дека „пингдемијата“ создава се повеќе пустош и принудува илјадници работници да се изолираат.

Со оглед на тоа што продавниците во некои области страдаат од недостиг на стоки, а компаниите се погодени од недостиг во различни сектори, од владата се бара да ги вклучи вработените во супермаркетите, возачите на камиони и другите работници од првата линија во списокот на оние кои се ослободени од правилата за самостојност -изолација.

Владата најави дека одредени индустрии ќе можат да аплицираат за тие привилегии. Од друга страна, Би-Би-Си ги пренесува зборовите на менаџерот Ричард Вокер дека „празните полици се изолирани случаи“. Тој вели дека нема причина за паника.