Skip to main content
x

21 Jul 2021 - 14:20
redakcija
Статија

На еден српски гроб има крст со име и презиме на Саша Станков, неговата година на раѓање и година на смртта. И не би било чудно ако некој друг, жител на Сремски Карловци, кој исто така се викал Саша, и кој изгледал како живиот „покоен“, не бил погребан во гробот на Саша Станков.

За да бидат работата уште поинтересна, локалното население на Сремски Карловци го нарече Станков „Исус“, поради неговата долга брада, пишува 021.rs.

Семејството Станков соопшти дека од локалните жители биле информирани дека на 15 јули починал член на нивното семејство. Тие се обиделе да добијат официјална писмена потврда од полицијата, но добиле само усна потврда дека станува збор за член на семејството.

Телото на починатиот било пронајдено во куќа, а следниот ден бил однесен на гробиштата во Сремски Карловци. Во капелата имало лимен ковчег и семејството изјавило дека не можела да го утврдат неговиот идентитет, како што не можеле претходниот ден, бидејќи никој не ги повикал.

Починатиот бил погребан во петокот како Саша Станков, на гробното место на семејството, кое го платило погребот и ископувањето на погребалното претпријатие.

Меѓутоа, во саботата, пријателка на „починатиот“ го известила семејството Станков дека Саша бил виден во центарот на Нови Сад и дека тој е жив. Според неофицијални информации, семејството и полицијата тргнале во потрага по Станков.

Тој живеел во Нови Сад повеќе од една година и не бил во добри односи со семејството, а тој немал ниту телефон, па не можеле да му се јават. Кога го пронашле, го однеле во Полициската станица во Нови Сад, каде му ги зеле отпечатоците и го фотографирале. После тоа, тој се вратил во Нови Сад и продолжил со својот живот.

Семејството сè уште не добило објаснување што се случило, или како се случила забуна од толкав размер. Според локалното население на Сремски Карловци, Станков е познат во нивното место под прекарот „Исус“. По овој настан, тие велат дека прекарот сега е потврден.

„Тој воскресна исто како Исус“, коментира еден локален жител.

Локалните жители исто така наведуваат дека починатиот и Станков навистина изгледале слично, па ова веројатно придонело и за конфузија при идентификување на починатиот.