Веќе десет месеци се бориме со корона вирусот, а од неодамна ни се закануваат и грип и настинки кои се типични за овој период од годината. Сега, повеќе од кога било, е важно имунитетот да го поткренеме на највисоко ниво, а клучот на одбраната се крие во хранливите материи, првенствено витамините. 

Витаминот кој ја игра најважната улога во спречувањето потешка клиничка слика кај сите заболени од ковид-19 е витаминот Д, за што неодамна зборувал и имунологот, професор д-р Борислав Каменов. 

- Во Индонезија е направена студија каде се испитале 100 пациенти кои имаат нормални вредности на витамин Д и 100 пациенти кои имаат дефицит. Кај првите се развила мошне блага слика на инфекцијата на корона вирус, а кај другите 100 таа била сериозна. И тоа покажало дека витаминот Д е мошне важен, рекол проф. д-р Каменов. 

Намирници богати со овој витамин се главно рибата и полномасните млечни производи. 

- За да имаме доволно витамин Д, потребно е да бидеме изложени на сонце од 10 до 30 минути неколку пати неделно. Но тоа повеќето луѓе не успеваат да го направат. Затоа е потребна суплементација со витамин Д. дозата треба да биде меѓу 5 000 и 10 000 интернационални единици, наведуваат специјалиситите. 

Најчитани вести