Според тврдењата на научниците витаминот Д се покажал како најдобар во борбата со корона вирусот и како организмот ќе се бори ако дојде до инфекција. 

Мет Ханкок, секретар за јавно здравје од Велика Британија, апелирал до граѓаните да ги внесуваат потребните дневни дози на витамин Д заради ширење на инфекцијата. Како што истакнал витаминот Д засега се покажал како најдобро средство во борба против ковид-19. 

Светската здравствена организација препорача дневен внес од 10 микрограми витамин Д, што е еквивалент на една рибина филета. 

Воедно ова е најдобар начин да се одржи имунитетот и да се зајакнат коските. Секретарот за јавно здравтсво на Велика Британија апелирал граѓаните да внесуваат витамин Д во текот на целата година заради карантинот и затоа што луѓето многу повеќе време поминуваат во затворен простор. 

Се апелира витаминот Д да го внесуваат постарите лица и лицата кои имаат дефицит на овој витамин во организмот. 

„Овој витамин е добар за севкупното здравје, но особено за превенција од корона вирусот“, заклучил секретарот.

Најчитани вести