Елизабет Тејлор беше и останува една од најголемите актериски имиња. Сите велат дека таа е актерка со најубави очи во светот, а почина во 2011 година на денешен ден.

Инаку, Елизабет Тејлор го имала на располагање најдобриот келнер од поранешна Југославија на снимањето на "Сутјеска".

Пред 46 години на Тјентиште на снимањето на филмот "Сутјеска", специјална задача имал Павле Милановиќ. Најдобриот келнер во поранешна Југославија се грижел за сопругата на Ричард Бартон, Елизабет Тејлор.

Оттогаш минаа скоро 5 децении, но пензионираниот келнер Павле Милановиќ од Тјентиште се уште се сеќава на убавината на познатата актерка. За време на снимањето, тој бил личен келнер, и тоа беше негова задача, за што повеќето негови колеги биле љубоморни на довербата, бидејќи тој бил еден од најдобрите трговци на Југославија на натпреварот во Порторож една година претходно.

Тејлорка не глумела во филмот, таа го следела нејзиниот сопруг, кој го играл Тито во Сутјеска. Пристап до вилата каде што филмската дива била со посвоените деца, имал само Павле.

"Никој, само јас и Маргета, главната слугинка на вилата. Само јас и таа", рече Павле.

Ги служел скоро сите освен Тито, кој ги имал свои келнери и готвачи. За време на оосетата на Хамди Поздерац и Бранко Микулиќ, истакнати политичари од тоа време, тој бил главен во барот и знаел напамет да направи дури 60 различни коктели. 

Сепак, четириесет дена со Елизабет можеби е и најмилиот дел од неговата кариера во туристичката индустрија.

"Никој немаше таква убавина на земјата како неа, и нејзините очи ..." истакна тој.

Неговата фасцинација со убавината на познатата актерка, неговата сопруга Илинка не ја споделува.

"Имаше стотици од нив, само таа беше позната", вели Илинка.

Павле зачекори во деветата деценија од животот, зад него има два удари, но работењето со Елизабет Павле се уште го памети и денес.

"Ме прегрна, ме бакна како да сум нејзин брат и го остави пликот во вреќа. Отидов во тоалетот, гледам во пликот и тој беше полн со долари", вели Павле.

Од тие пари, почнал да гради викендичка во селото. Се уште не е завршена, бидејќи војната ги нарушила сите планови, но и среќното време. 

"Тие беа среќни времиња, па не можев да бидам посреќен во светот, сите живееја подобро, подобро и послободно, никој не прашуваше кој е што", рече Павле, пренесува еспресо.рс

1

Најчитани вести