Дваесет и осум годишниот напаѓач, го извршил нападот како одмазда за убиството на 11-годишно девојче, за време на терористичкиот напад во 2017 година во Стокхолм. Тогаш, на девојчето налета камион, кој го возеше Узбекистанец, а беа убиени и тројца други.

Во манифестот, Брентон Тарант вели дека девојчето само се враќало од училиште и не заслужило да биде убиено. Австралијанецот, на 74 страници напишал манифест, во кој објаснува зошто се решил за нападот.

За себе вели дека има 28 години и е роден во Австралија, а по потекло од Шкотска, Ирска и од Англија. На Нов Зеланд се преселил привремено за да го испланира и спроведе напад.

1

Најчитани вести