Ова пореметување прв пат се споменува 1996 година.

Иако зборот сексомија асоцира на некои пријатни аспекти за се*с, се работи за пореметување кое може да има гоеми последици.

Сексоманија или се*с во сон, првпат се споменува 1996 година, во заедноичко истражување на неколку канадски стручњаци.

Ова пораметување не треба да се меша со “влажни сништа“ кога сонуваме дека имаме се*с, овде приказната е сосема поразлична. Можеби најдобро опишување на сексомија е: месечарење со се*с.

Ја каректеризира изразена сексуална желба, гласно дишење, маструбација па дури и присилен сексуален однос со партнерот.

Личноста која пати од сексомија, кога ќе се разбуди не се сеќаваат на ништо.

По зборовите на стручњаците, оваа појава е прилично ретка, и од неа патат повеќето мажи.

Најчесто ја предизвикува недостаток на сон, дрога, стрес, алкохол...

Иако е ретка, ова пореметување е многу опасно, и кој пати од неа може да ја упропасти не само врската, туку и животот.

Поради тоа се препорачува штом ќе се појават првите симптоми на сексоманија, веднаш да се оди на лекар.

Најчитани вести