Политичките аналитичари поделени по пратеничката дебата за уставните измени

Стратуваше собраниската дебата за уставните измени, но без поголеми поместувања на партиските ставови. Дали првиот ден од расправата во собраниската комисија за уставни прашања остава впечаток дека може да се постигне 2/3 мнозинство? Став на оваа тема побаравме од политичките анбалитичари Александар Кржаловски и Петар Арсовски.

Аналитичарите се со поделеи ставови и околу можноста за брзо распишување на предвремени избори. Разрешувбањето на политичката криза во најголем дел зависи од волјата на најголемите партии да постигнат единство околу државните интереси.

Собраниската распава во рамки на комисјата за уставфни прашања ќе продолжи утре, додека пак пленарната седница спикето Џафери ја заканажа за во понеделник. Ова е првиот фаза која треба да ја поминат промените на Уставот и фаза по која ќе стане појасно дали Македонија ќе го спроведе Догвоорт со Грција или ќе оди на брзи предвремени избори.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари