Делегација од Бундестагот воодушевена од квалитетот на македонските кандидати кои се пријавуваат за парламентарна стипендија

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, оствари средба со членовите на Комисијата од Бундестагот на Германија за избор на стипендисти од Македонија за ИПС програмата.

На средбата присуствувале германскиот пратеник, Штефан Албан и членовите на комисијата Андеас Трампе од администрацијата на Бундестагот, како и Елмар Кулке, Декан на Хумболт Универзитетот во Берлин.

Како што информираат од прес-службата на Собранието, во своето излагање Џафери изразил големо задоволство за реализацијата на парламентарната стипендија ИПС на Бундестагот, со што директно се придонесува младите луѓе да станат мост меѓу парламентите, а воедно и учесници во реформите неопходни за евроинтеграциските процеси.

Албан го искажал своето воодушевување од квалитетот на кандидатите кои се пријавуваат од Република Македонија за парламентарната стипендија во Бундестагот и нивната желба да се вратат и своите искуства и знаења да ги пренесат во својата земја.

Во однос на евроинтеграциските процеси, како член на Работната Група за Западен Балкан и Парламентарната група за пријателство за односите со Југоисточна Европа, каде спаѓа и Република Македонија, Албан ја искажал нивната целосна поддршка за сите преземени чекори во изминатиот период во насока на унапредување на евроатлантските аспирации на земјата, особено на Договорот потпишан со Грција.

Присутните се согласиле дека соработката треба да се интензвира на сите нивоа, особено на ниво на парламентарните комисии, но и на ниво на поддршка и помош за парламентарната администрација, преку конкретна размена на мислења и искуства за поглавјата по отпочнувањето на преговорите за членство во ЕУ.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари