Овие кутии се причина зошто во Париз никој не уринира по улици (видо)

Парижаните нашле практичен начин како да се спречи уринарење по улиците и парковите. Во градот поставени се пластични "уринатори", дизајнирани кутии направени да им се олесни кога ќе ги притисне.

Но кутијата "уринатор", да биде уште подобра, дизајнирана е така што од нив расте цвеќе, притоа урината се задржува со помош на слама.

www.index.hr/clanak.aspx?id=2017396

 "Сламата која служи како компост за цвеќе, го елиминира непријатниот мирис, со што нема потреба кутијата да се поврзува со канализација", објаснуваат од агенцијата која ги дизајнирала "уринанторите".

Сепак, некои граќани на Париз изразиле незадоволство на овие необични инсталации бидејќи ги сметаат – непристојни.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари