Лута диета

 Едно холантско истражување покажало дека додавање во месо и лут сос е диета со малку калории, но и го зголемува согорувањето на мастите.

Лицата кои двојно го зголемиле внесувањето на протеини и додале најмалку 10.30 милиграми мелени лути пипрки (околу половина лажиче) во својата дневна исхрана, подолго време чуствуваат ситост и согоруваат повеќе масти, отколку лицата со други врсти диети. Капсацинот, лута состојка во пиперките, го зголемува согорувањето на маснотиите, додека протеинот го продолжува чуството на заситеност, велат научниците.

Поврзани

Најнови вести

Коментари