Годишно пролеваме 83 литри солзи, но тоа не е се

Годишно пролеваме 83 литри солзи, но тоа не е се!

Во нашиот организам постојано се случуваат разни процеси на кои не обрнуваме внимание. Сепак научниците се занимавале со податоци и констатирале колку во просек годишно на луѓето им расете косата и ноктите и колку течности се исфраат од организмот.

Заклучиле дека за 365 дена на луѓето косата им расте 15,2 сантиметри, а ноктите за 3,8 сантиметри, пишува Аваз.ба.

Кожата постојано се регенерира и за еден година отпаѓа мртов слој ќелии тежок 3.9 килограми.

Годишно пролеваме во просек 83 литри солзи, исфрламе 365 литри пот, и 227 литри плувачка.

Кога станува збор за физиолошките потреби во просек се ослободуваме од 503 литри урина и 163 килограми измет.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари