Анализи и теми

13 април 2018

Еврејско маало, Скопје. Без време и белег

Еврејското маало во Скопје, познато и како Чивутско (Чивутана) се наоѓало под скопското Кале, во продолжение на Пајко маало и се сметало за постара етничка колонија од...

1 април 2018

Голи оток. Идеолошки судења од улица и тајна полиција во кои нема ослободителни пресуди

Се гонеле луѓе за верски, идеолошки и дневно политички цели, заради уништивање на политичка конкуренција или зацврстување на сопствената власт, и прогонувале одсекогаш. Имало многу различни постапки, од средниот...

25 март 2018

За 20 години муслиманите ќе бидат најбројни во Македонија

Муслиманите ќе бидат мнозинско население во Македонија во наредниве 20-тина години. Ова се вели во истражувањето на американскиот истражувачки центар "Пју" кое дава подолг период за овој...

19 март 2018

Методија Андонов Ченто, биографија

Методија Андонов - Ченто (17 август 1902 – 24 јули 1957) е македонски национален борец, деец и политичар и прв претседател на Президиумот на АСНОМ. Често, поради неговата...

26 март 2017

Порно

Трета година по ред издржавме во Европа невиден дрил, притисок и уривање на држава, институции, култура, етнички идентитет, традиција, граѓански односи и јавен морал... уривање устав, медиуми, растурање фамилии и...

26 февруари 2017

Барикади

Значи, после се - сега е секому јасно што се случува, и што ни се пакува од Заев.

Прво, без победа на избори СДСМ да дојде на власт, а Зоран Заев да биде премиер, откако еднаш беше аболициран од Бранко...

5 февруари 2017

Награда

Влегуваме во финале за избор на нова влада. Дали е можно СДСМ и ДУИ да се договорат. Да, можно е. Дали е тоа сигурно и извесно. Не, не е сигурно, и колку што е можен договор, барем исто толу можно е и ДУИ да не се...

18 декември 2016

Утре

Ако е нешто сигурно, тоа е дека со нас, или без нас, утре ќе биде нов ден. Па при бидејќи, тоа е единствено нешто сигурно во Македонија... да се фокусираме на утрешните денови, ова денес и сега е помалку или повеќе...

4 декември 2016

63.

Шеесет и три и точка. Или, три запирки после кои следат други ситуации. Ова не се обични избори. На 11 декември во Македонија ќе се гласа. За што?!

Би требало да се гласа кој ќе формира влада. Би се гласало...

27 ноември 2016

Математика

Две недели пред изборите атмосферата полека се загрева.

Од една страна, ВМРО ги потенцира досегашните резултати и авторитетот дека тоа што досега го ветиле и го оствариле. Изборот е: Груевски или Заев за...

13 ноември 2016

Трамп

Значи, спротивно на очекувањата на домашната соросоидна јавност, победи Доналд Трамп. Југословенски зет, љубител на српска сарма, гарант за македонскиот национален идентитет, сопственик на три брака и два разводи,...

6 ноември 2016

Сомнително

Штета што не сме од англиското говорно подрачје. Шемите околу нашиве избори би ги ставиле во сенка и американските. Да зборевме англиски и светот ќе можеше да ужива во ријалити шоу на полициско-подземната политика...

23 октомври 2016

Ноќ

Издржавме две години газење врз државата, културата, традицијата, домаќинските навики и воспитување... газење врз институции, нација, приватност, јавен имот и основни права... секоја уличарска будала и анонимен...

9 октомври 2016

Специјално

Ние сме специјален народ, не признаваат кога им треба. Еве, за САД официјално сме Република Македонија, и Македонци кои се матичен и мнозински народ во таа држава. Но, ако се сеќавате, сегашниот американски...

2 октомври 2016

Двојазично

Десет недели пред изборите работите стојат вака:

1. Никој не е сосема сигурен дали избори на 11 декември воопшто ќе има2. Заев, за секој случај, свика конгрес со делегати што самиот персонално ги бирал за да...