Весник анализа

ФЕНОМЕН НА 21 ВЕК: Голема сексуална рецесија

Постојат многу фактори кои сугерираат дека времето во кое живееме е создадено за нова сексуална ренесанса, нешто како револуцијата што се случи во 1960-тите години на минатиот век. Процентот на луѓе кои денес чувствуваат дека во сексуални односи меѓу двајца кои не се во брак "нема ништо лошо" никогаш не било поголемо. Новите случаи на ХИВ инфекција во многу развиени земји се на минимум. Повеќето жени можат бесплатно да добијат контрацептивни средства, а пилулата "утрото после" може да се добие без рецепт. Исто така, има се повеќе и повеќе популарни апликации за онлајн дејтирање, како што се Тиндер и Grindr, кои ветуваат "кежуал" секс во кратко време. Има голема еволуција во прикажување на еротски содржини - филмови со BDSM теми сега играат во редовните кина, сексуалниот однос, со се помалку цензура, се појавува во најгледаните телевизиски серии (со текот на времето го снемува и сугестивниот "фејд аут"). Отворено може да се разговара за теми како што е полиамориа, малку остана нешто што се нарекува табу тема во сексуалниот однос (освен можеби криминални активности), како и она нешто што до неодамна беше означено како "перверзно" - сега се користи многу поблаг термин "кинк".

Ова се само некои од факторите кои доведуваат до мислење дека сексуалните односи се почести денес отколку кога било досега – но не, вистината е сосема поинаква. Од година во година сексуална статистика оди во друга насока: луѓето се помалку имаат сексуални односи, во нив стапуваат подоцна, а бројките за ова прашање секоја година стануваат се поизразени. Реалноста, според тоа, укажува на тоа дека, во прилог на погоре напишаното, не се наоѓаме во сексуална револуција туку во секусална рецесија, и иако на прва може да звучи како тривијална тема, всушност има широки општествени, економски, па дури и политички последици.

 

Бројките се доста слични во речиси целиот развиен свет. На пример, во САД е меѓу 1991 и 2017 година бројот на средношколци кои имале сексуален однос е намален од 54% до 40%, а во континуитет се намалува. Со други зборови, сексот претходно беше нешто што повеќето средношколци го имаа, а денес тие се малцинство. Позитивна работа во врска со тоа е, секако, намалување на бројот на малолетничка бременост, но исто така има и негативни страни - многу луѓе првото сексуално искуство го имаат во средината на 20-тите години. Зошто ова може да биде негативно? Затоа што овие млади луѓе прескокнуваат една фаза на созревање и доаѓаат во формативни години кога нивниот недостаток на истиот може да биде хендикеп - се разбира, не затоа што тие не се доволно "квалификувани", туку заради фактот дека тие не можат адекватно да ги развијат своите социјални вештини, романтични, така што не е изненадувачки што некои влегуваат во 30-тите без големи идеи што треба да биде љубов. Исто така, кога во старост ќе им се случи "скршено срце", тие ќе имаат помала веројатност да знаат како да се справат со тоа, отколку да се има таква ситуација во минатото доживена во рана возраст.

 

Постојат голем број на студии кои го потврдуваат овој феномен на 21 век. Има научни истражувања, но исто така и податоци на поединечни компании ангажирани во поврзување на луѓето како што е страница Match.com. Антропологот Хелен Фишер, која исто така работи на истражување, вели:

"Секоја година сме изненадени колку се зголемува бројот, односно колку малку Американци имаат секс - дури и кај популарните миленијалци".

Што може да биде причина за тоа? Има неколку. Една од причините може да биде фактот дека помалку и помалку млади луѓе влегуваат во брак, и оние кои завршуваат во брак тоа го прават подоцна во животот. Но, тоа не значи дека живеат во парови заедно, во договорна заедница – податоците од САД говорат дека 60% од Американците над 35 години живеат без партнер, дали брачен или романтичен - тоа е голем процент. Една третина од наведените групи се уште живеат со своите родители, што секако не е погодно за нивниот сексуален живот.

Кои се другите последици на овој вид на рецесија? Експертите и лаиците наведуваат потенцијално голем број на причини - економска несигурност и притисок, зголемување на нивото на анксиозност кај луѓето, широката употреба на анти-депресиви, намалено ниво на тестостерон, дигитална и високо достапна порнографија, апликации за запознавање, се фокусирани на својата кариера, паметните телефони, информации преоптоварување ...

Тука навистина безброј причини би можеле да се припишат на модерното опаѓање на либидото. Исто така, постојат нови перспективи за општеството во целина - многу луѓе веќе нема толку лесно да се убедат да имаат секс со некој со кој не сакаат, што особено важи за жените, но, исто така, и за машката популација.

Меѓу сексуални ориентации чија разноликост расте, оди и онаа за недостатокот на било која ориентација, или асексуалност, која исто така, како и сè друго, веќе не е табу тема. Еден дел од луѓето приоритет даваат на училиштето и работните обврски, така што љубовта и сексот паѓаат на второто место, или не јас немам време за такви активности. Други, пак, едноставно не сакаат да се вклучат во врска со "погрешен човек", бидејќи тоа може да изгледа како само губење на време и непотребни "компликации".

Она што е вистина за САД во голема мера важи и за Европа, иако Европа се уште се смета како сексуално "активна".

На пример, во Холандија во само пет години, 2012-2017, просечната возраст на лицето кое за прв пат влегува во сексуален однос е зголемен од 17,1 на 18,6 години. Во Шведска, од друга страна, исто така, се чувствува таа "рецесија" и министерот за здравство објави текст за ова прашање во кое вели:

"Ако има влошување на социјалните услови за добар сексуален живот - на пример, стрес или други нездрави фактори - тогаш ова е политички проблем."

Западниот свет почнува да се соочува со ситуацијата што стана поизразена во високо развиената далечна Јапонија. Пред само неколку години, сексуалната рецесија во Јапонија беше третирана како љубопитност од Далечниот Исток, но не повеќе. Сега многу внимателно се проучува ситуацијата во Јапонија, бидејќи тоа само може да биде показател на ситуација која "доаѓа" во Европа и САД.

Јапонија, како што знаеме, има голем демографски проблем и затоа сексуална рецесија станува многу голем политички проблем. Ајде да погледнеме, на пример, оваа бројка - според истражувањето од 2005 година, 30% од Јапонците меѓу 18 и 34 години немале сексуален однос. Десет години подоцна, овој процент се зголеми на дури 43%. Јапонија сигурно е интересен пример за оваа ситуација - во Јапонија постојат посебни услови за млади луѓе кои не се заинтересирани ниту за романтични подвизи, но ни за ништо друго (Hikikomori - што значи "затворени"). Поголемиот дел од времето го поминуваат на интернет, омилена забава им се Hentai и Манге, еротски карикатури за возрасни (типичен јапонски феномен, кој подоцна се шири во светот). Интересно е да се истакне како Јапонија е само еден од најголемите производители (и потрошувачи) на порнографија - згора на тоа, голем број на нови "правци" биле измислени токму во Јапонија. Во исто време се зголемува бројот на млади луѓе, дури и ако имаат релативно добро либидо, кои сметаат дека самиот секс е "MENDOKUSAI" (што значи "тежок"). Заклучокот е, всушност, дека многу јапонски луѓе се заинтересирани за сексуално задоволство - но не на "традиционален начин".

Пристапноста на порнографијата сигурно има ефект. Многумина не сакаат да најдат нешто во "реалниот свет" за да најдат замена за дигиталниот. Покрај тоа, статистиката и истражувањето покажуваат директна корелација помеѓу воведувањето на Интернет со голема брзина и падот на сексуалните контакти. Но, ако сексуалниот нагон навистина е есенцијална и примитивна потреба, како е можно младите луѓе реалноста, така лесно да ја заменат со "виртуелна"? Можеби прашањето на човечки инстинкт е уште посложено отколку што се мислеше, дури и кај младите луѓе кои често се сметаат за "луди од хормони".

Но, многу зависи од ситуацијата во која растат овие исти млади луѓе, односно нивните родители. Денес, во време на зголемување на економската несигурност, родителите често вршат значително поголем притисок врз своите деца, да се осигураат дека ќе бидат успешни млади луѓе - во фокусот е училиштето и вон школски продуктивни активности. Младите луѓе, особено со многу амбициозни родители често немаат време за своите романтични интереси (особено ако истите овие родители им зборуваат дека тоа ќе ги отстрани "надвор од патеката" за успех во животот!).

Да ја погледнеме оваа информација - американска студија од 1995 година, ни кажува дека 66% од момчињата и 74% од девојчињата на 17 години имале "специјална романтична врска." Ова, се разбира, не мора да биде сексуално искуство, туку нешто во рангирањето на привлечност кон друго лице. Слично прашање беше поставено и во 2014 година, а процентот се намали на само 46%.

Од година во година има се помалку тинејџерска романса, како што се помалку млади луѓе одат на состанок (дејт), а и помалку се прави она што некогаш го правеа младите на прагот на транзицијата кон полнолетство – пиење алкохол, вработување (барем привремено), излегување без родителски надзор , земање возачка дозвола ...

Имаме слична ситуација и кај студентите. Александра Соломон, професор по психологија, работи со студенти на слични истражувања веќе шест години. За време на состанокот со поголема група на ученици, таа разговарала со нив што за нив преставува врска. Повеќето се согласиле дека ова е моногамен однос во кој две лица се "во ексклузивна врска". Но, кога таа го поставила прашањето:
"Ако се настигнете, дали таа друга личност ви носи супа?" - речиси сите ученици одговориле негативно. Ова е многу интересно и ни кажува многу за целата ситуација - не се менува само сексуалниот живот, туку се промени и самиот концепт на поврзаност меѓу две лица. Не е изненадување. Младите често, свесно или несвесно, учат да се грижат за себе, пред се за себе, а кога ќе пораснат – остануваат такви, што потоа пак директно влијае на врска со друго лице.

Што е со постарите? Каде воопшто наоѓаат партнери? Се повеќе и повеќе на специјални веб-сајтови или мобилни апликации за онлајн дејт. Некои имале долга врска во 20-тите години, доживеле љубовен бродолом во 30-тите и сега почнуваат да го откриваат светот околу нив, кој радикално се промени - средби во баровите се нешто од минатото, нови луѓе се запознаени со апликации како Тиндер. Еден учесник во оваа многу популарна апликација, Симон, го опиша своето искуство, како и бројките во неговото интервју за американски весник. Тој сфатил тој мора да реагира позитивно (да свајпува на десно) на околку 30 профили на жени за да добие позитивен одговор назад. Но, тоа е само почеток ... во просек, на 10 позитивни одговори на жените, една од нив е подготвена да влезе во разговор. Со други зборови, вели Симон, кој е во средината на своите 30-ти години, мора да свајпува околу 300 жени за да има разговор онлајн со само една, а тоа е далеку од излегување, дружење, а камоли секс. Зошто тогаш луѓето сè уште користат масовни апликации како што е Tinder? Тоа им е на дофат на рака, иако на крајот можеби само го губат своето време. Некои сигурно имаат успех, но тие се наоѓаат на "врвот на пирамидата" (најубавите лица). Покрај тоа, многу луѓе - мажи и жени – се во потрага по некој кој е вистински далеку "надвор од нивната лига", но и сопственото его обично не им испраќа вистински информации до свеста. Сепак, други ја користат апликацијата единствено поради сопственото его - една жена призна дека на Тиндер поминала 3 години, без да излезе со некого, ниту има намера, но таа сака внимание, дури и ако само е виртуелно.

Многумина завршуваат на мрежи за онлајн запознавање поради фактот дека "реалниот свет" станува место каде што може да се појават се повеќе и повеќе тешкотии. На пример, Економист/YouGov анкетата од ноември 2017 година, открива дека 17% од Американците на возраст меѓу 18 и 29 години сметаат дека ако човек и пријде на жена и ја покани на пијалок, ова е "секогаш" или "често" дело "сексуално вознемирување". Секако, кај постарите, многу помал број луѓе гледаат на ова на таков начин.

На кратко, постојат големи генерациски промени, и со текот на времето тие ќе станат поизразени. Не толку одамна беше сосема нормално (ако е пристојно и ненаметливо) да се пријде, без разлика дали во кафуле, па дури и на улица, да се обидете се да се запознаете, да се подели комплимент и слично. Денес станува, особено за младите луѓе, нешто "гадно" и, според тоа, не изненадува тоа што многу едноставно се откажаат од обидот да се запознаат со нови луѓе, бидејќи и реалниот свет станува "застарен".

Светот се менува, многу брзо и побрзо отколку што мислиме. Перцепцијата што често ја имаме за сексуалноста (особено за сексуалноста на другите луѓе) може да биде погрешна. Таа минува низ фаза на рецесија, а можеби и некој вид на трансформација, а она што ќе се случи во иднина ќе даде соодветен одговор, како и сите други аспекти на нашиот живот кој станаа предмет на постојани и забрзани промени.

(Vesnik.com)

Поврзани

Најнови вести

Коментари