30 Nov 2020

Методија Андонов - Ченто (17 август 1902 – 24 јули 1957) е македонски национален борец, деец и политичар и прв претседател на Президиумот на АСНОМ. Често, поради неговата функција на претседател на Президиумот на АСНОМ…

21 Nov 2020

Не разбирам политика. Ништо не ми е јасно. Одвреме-навреме имам некои чудни замисли. Ама тие надоаѓаат само кога не ми е бањата главата. Економија разбирам уште помалку. Веројатно затоа често ми исклучуваат струја, интернет, мобилен телефон.…

11 Nov 2020

Како би можеле да се запомнат претседателските избори во САД во 2020 година кога Трамп и Бајден ќе бидат заборавени? Можеби пред се затоа што во петокот, на 6 ноември, некои од главните телевизиски станици, неколку од нив во исто време, по…

01 Nov 2020

Се промашивме минатата недела. Јас паузирав, вие празнувавте.

Како и да е, ми помина пред очи заканата на Каракачанов. Дека ќе влезе со војска на територија на Вашата Земја и ќе земе споменици на личности измислени од Тито. Сеедно што…

19 Oct 2020

„Каде ти се сега, Русјаков, твоите фашистички гомна?“ Непознатиот лик се движи десетина чекори пред мене. Нервозен од. Брзи чекори. Мене главата ми чури од сонцето. „Што фашизам?“, прашувам.

„Твоите фашистички гомна што ги пишуваш (дузина…

10 Oct 2020

Ми се пишува сценарио за сестрата на Мартин Лутер Кинг. Името ѝ е Мартина Лутер Кинг. Се извинувам, Мартина Лутер Квин. Знам дека не постои таква сестра, ама сеедно.

Ми се пишува сценарио за неа. Фрлена е во втор план на својот славен…

06 Oct 2020

Климатските промени носат тешкотии во авионските летови и патувањето на бродовите. Кина, а набргу и Индија, како најголеми светски производители нема да можат до САД и Америка …

06 Oct 2020

За левицата, јас сум цел на најголемата омраза. За моите цврсти ставови, изразени во овој весник, ме викаа “луда”, “реакционерка”, “расист”, “нацист”,”вештерка” и “човек кој повикува на војна”.

пишува: Мелани ФИЛИПС, Daily Mail…

13 Sep 2020

„Каде ти се сега, Русјаков, твоите фашистички гомна?“ Непознатиот лик се движи десетина чекори пред мене. Нервозен од. Брзи чекори. Мене главата ми чури од сонцето. „Што фашизам?“, прашувам.

„Твоите фашистички гомна што ги пишуваш (дузина…

29 Aug 2020

Сега ќе напишам една реченица. Подолго време сакам да ја напишам. Веќе ја имам изговорено пред неколку мои пријатели. Реакцијата беше различна. Поглед преполн неверување. Првична вџашеност што преминува во насмевка. Коментари од типот: „Ма, дај…

22 Aug 2020

Навистина, жал ми е само за децата. Ние, возрасните, не сме за жалење. Големата слика не е во наша корист. Не можеме да се пофалиме дека околу нас сме направиле пријатно место за живеење. Напротив. Големата слика покажува огромни аномалии.…

09 Aug 2020

Не очекував дека за својот роденден ќе треба да ковам Ноева арка. Не ми пречи, ќе ги натоварам на неа сите свои дозволени и забранети фантазии, па ќе запловам по цивилизацискиот потоп околу мене. Само да не грми. Молњи и грмежи ми создаваат…

02 Aug 2020

Трета светска војна. Мириса на неа. Веќе ја има меѓу редови низ медиумите. Само што не излегла од лабораториите на смртта како вирус за кој е невозможно да се пронајде лек. Се топори да се наметне како лошо прераскажан виц.

И не, нема да…

19 Jul 2020

Лебедот кога ќе остане без својот партнер, се самоубива изгладнувајќи се. Оттука, лебедовата песна е последната песна на поетот пред да умре. Во септември 2009 година, мојата прва колумна за „Нова Македонија“ се викаше „Лебедова песна“. Се…

18 Jul 2020

Завршија изборите. Во вака поделено општество тензиите и омразата ќе доминираат. Кој и да состави влада таа ќе трае најмногу година дена до наредните локални избори, а потоа нови избори. Патем, ќе се прават обиди за мафијашко купување пратеници…

12 Jul 2020

Доаѓа денот, еве го. Стани, изми го лицето и облечи чиста облека, да се види убавото од тебе и на тебе. Ова е твој ден. Ден што ќе ти смени се од утре па натаму. Ден после кој нема да чувствуваш срам, кривица и да бидеш губитник за потсмев и…