Cult

22 март 2018

Предавството и последните денови на Че Гевара

Нема политички лик, легенда слична на Че - обожаван од комунистите, мит кај западниот свет, меѓу Американците и Европјаните, но и Русите... само еден е тоа: Ернесто Че Гевара!...

Лејди Ди. Живот на прицеза, и мистериозен крај на љубовница

Таа е медиумска звезда од историски размери, создавана за да биде тоа, но тоа и да остане по смртта. А принцезата Дајана, или Лејди Ди, умре млада, почитувана како ретко кој...

20 март 2018

Кој ќе го разбере него, ја разбрал Русија

“Чувствивам дека нема жив да го дочекам јануари. Ако бидам убиен од обични завереници, некој од моите браќа селани, нема за што да се грижите и ќе владете уште сто години. Но, ако умрам од рака на некој од...

Кога некој е волшебник, од обичното да создаде возвишено. Да создаде поп арт

Постојат луѓе кои или ги сакате, или ги мразите. Нема средина, или незаинтересираност. Енди Ворхол е еден од нив.

Енди Ворхол (Andy Warholе) е еден од оние кои го менувале...

Нафтата владее: Од Рокфелер до ИСИС

Милиони луѓе, особено од земјите кои не се богати, посакуваат решение во еден миг, за се одеднаш - еден ден и кај нив да биде пронајдена нафта, да живет и уживаат како богатите во Катар, Кувајт, Саудиска Арабија...

Зошто Чарли Чаплин бил несреќен, и суров кон жените

Чарли Чаплин (Charles Spencer Chaplin) е лик кој по својата слава и општопознатост и препознатливост е рамен на ликовите на Ајнштајн, Че Гевара, Стив Џобс, Наполеон, Мерлин Монро......

19 март 2018

Животот е тука за да се живее. До последен здив

Ова е приказна за сексот, страста, уметноста, убавината и верноста кон својот избор дури и кога го делиш креветот со некој друг. Ова е приказна за моќта на болката да го издигне човека високо и над неговата природа...

Приказната за Фанта - од наци до бамбуча

Кога некој ќе каже Фанта, секој на ум ја има и Кока кола. И тоа со право. Но без нацистите Фанта, таа лимoнада, не би ни постоела. И не би била култ, каков...