Сите тајни на ГАЗИВОДА: Дното на езерото крие гробишта, Црква, богатства на Јелена Анжујска...и тоа не е се (ВИДЕО+ФОТО)

Хидроцентралата Газивода, најконтроверзната точка на посетата на претседателот Александар Вучиќ, е од стратешко значење за опстанокот и иднината на Србите во Косово и Метохија, и малку е позната тајната која се наоѓа на дното на езерото.

Меѓународен тим на научници откриле споменици на средновековната култура на дното на езерото Газивода во Косово во мај оваа година.

Тајната скриена речиси половина век на дното на езерото Газивода, кое беше создадено во 1977 година, конечно "лебди" на површината!

Меѓународен тим на подводни археолози и научници, по неколку месеци на подготовка и нуркање, под површината на езерото, во северниот дел на Косово и Метохија најдоа непроценливо културно-историско богатство.

Остатоците од дворецот на познатата српска средновековна кралица Јелена Анжујска, камбанарија од 13-ти век, две средновековни цркви, девет римски некропол, се дел од откритијата што сведочат за животот на познатата српска династија, како и други периоди од историјата на оваа земја.

Истражувањето на дното на езерото е дел од проектот кој го предводи Душан Јововиќ и неговиот тим од Белград, и сите студии се слеваат во документарен филм за сите нови откритија - "Газивода, патишта на Елена Анжујска"

Сведоштво за тоа како живеела и владеела единствената српска владетелка прогласена за светец, ќе биде вклучено во делови од филмови. Зошто мајката на Светиот крал Милутин, прабаба на Душан Силни, и по осум векови е се уште интригантна, и зошто беше пред своето време, не само нејзиното, туку и нашето. Како посебена сензација на проектот е можноста дека истражувачите откриле местото во кое се пренесени моштите на Елена Анжујска, кои со децении се бараат каде се.

- Истражувањето на Газивода е најголемото подводно истражување во Србија, како и првиот дел на територијата на Косово и Метохија, во целина, од шеесетите години на минатиот век, кога југословенските власти одлучија да потопат 14 српските села, училишта, цркви, археолошки локалитети ...

Вода тогаш ги "проголта" трагите стари осум векови на територијата на Зубин Поток, беше пуштена за потребите на ТЕЦ "Обилиќ Б" и водоснабдување на тој дел на Косово. Езерото е долго 22 километри и 107 метри длабоко.

- Сè е направено многу брзо, без студиозно и сериозно испитување на местото, и покрај апелите на поранешните професионалци од општеството, за што постојат медиумски записи - вели извор.

- Со помош на пријатели, по долга потрага успеав да стигнам до штури и површни документи за да дознаеме дека српското население, по потопувањето, е раселено - не во другите делови на Косово и Метохија, туку во Крагујевац и Краљево. Сето ова укажува на тоа дека, освен за целите на снабдување со вода и електрична енергија, проектот бил под притисок на албанските интереси. Што е фатално, без почетна листа на исклучително вредни предмети.

Во прилог на нашите експерти, студии кои се во Косово, спроведени во текот на студените денови во јануари не би успеале без меѓународна помош.

- Околу 40 нуркачи со комбиња со опрема во вредност од два и пол милиони евра. Само фактот дека температурите беа во "минус 100", кога е најдобрата видливост под вода, зборува за моќта и важноста на ова место. Нивните лица, кога тие изгњурија, весели и вчудоневидени од она што го видоа, јасно сведочат за вредноста на овие откритија.

Меѓу подводни откритија се остатоците на училиште за дами, веројатно на првата Српска просветителка Јелена Ажујска, како и делови на замокот поплавени кај село Брњаци, од каде управувала во територијата на тогашната Зета, Требиње, Плаво, Поибарје... - објаснува Јововиќ.

- Во училиштето основано за запишување на сиромашните девојки, ги учеле да пишуваат, музика, поврзување, писменост, а потоа ги мажела за српските благородници.

Се верува дека поминала низ ова училиште и царица Милица. Историјата сведочи дека кралот Милутин, најверојатно немало да биде тоа што е, ако ја немал така образована, мудра и далекусежна мајка.

Мистериозната дама со сина крв

Единственото нешто што може да се каже со сигурност кога станува збор за потеклото на Елена Анжујска, е дека таа е од истакнато аристократско семејство. Се 'друго е само шпекулација. За време на нејзините потфати во текот на животот на Урош и ништо не се знае. Во српската историја влезе како српска кралица "Фрушка", а затоа што јужниот италијански крал Чарлс I и Чарлс II, во меѓусебна преписка ја нарекуваат "Драга роднина" и тие припаѓале на Анжујската династија на италијански владетели, и Јелена беше овековечена како "Анжујска".

Архиепископот Данило II кој го напиша житието на кралицата Јелена, кога нејзиното потекло е во прашање, застанува само на тоа дека нејизните родители бидел властелини од "Фрушки" род. Епископ Бањски и архиепископот Данило II работеше на инаугурацијата на култот на Јелена во Православната Црква да ја спречи Римокатоличката црква да го подигне прашањето за гробот и наследството Грацци кое го изградила и во кое починала.

Поврзани

Најнови вести

Коментари