ОБСЕ, Амбасадата на САД и ОХР ја осудуваат циничната употреба на извештајот на Комисијата за Сребреница за политички цели

Мисијата на ОБСЕ во Босна и Херцеговина, на Амбасадата на САД и на Канцеларијата на високиот претставник (ОХР) „најостро го осудуваат циничниот начин на употреба на Извештајот на Европската комисија за настаните во и околу Сребреница во 2004 година, за политички цели за време на предизборниот период.

„Политизацијата на Извештајот не придонесуваат за правда и помирување, го поткопува владеењето на правото, не ги претставува европските вредности и во крајна линија, претставува закана за процесот на остварување на правда за сите жртви на воените злосторства, без оглед на етничката припадност. Извештајот помога заедниците во Босна и Херцеговина да се продолжат напред. Многу од резултатите во извештајот се верифицирани и потврдени од страна на одлуки на меѓународни, домашни и странски судови. Фактот дека во Сребреница во 1995 година е извршен геноцид е потврден од страна на две меѓународни судови. За да биде јасно, никој не ја демонизира Република Српска, ниту пак зборува за колективната одговорност на Република Српска или на српскиот народ, како што тврдеше претседателот на Република Српска и други. Жртви има од сите страни, вклучувајќи го и српскиот народ. По усвојувањето, Извештајот беше важен чекор напред во напорите за постигнување на правдата. Овие напори продолжуваат и денес. Мисијата на ОБСЕ во БиХ во неколку наврати истакна дека обвинителите и судовите на ниво на Федерацијата на БиХ, Република Српска, како и на Обвинителството на БиХ и Судот на БиХ, досега ја завршиле работата на скоро 500 случаи поврзани со воени злосторства. Судските институции на Босна и Херцеговина покажаа силна посветеност на утврдувањето на вистината и обезбедување ефикасно испитување на сите воени злосторства, без оглед на етничкото потекло на сторителот или жртвата. Бараме продолжување на поддршката на овие институции, со цел да им се овозможи да го завршат овој процес и да обезбедат правда за жртвите“, се вели во соопштението на ОБСЕ.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари