„Мајмунски сипаници“ во Европа- засилени мерки за надзор во Србија

Случаи на заболени од „мајмунски сипаници", вирусно заболување за кое во моментот не постои вакцина, до сега се потврдени во Велика Британија. Со вирусот се заразени патници кои во оваа земја дошле од Нигерија.

„Мајмунксите сипаници" се ретко вирусно заболување кое го пренесуваат животните и се јавува во централна и западна Африка.

Вирусот од животните може да се пренесе со конзумирање месо или контакт, а преносот од човек на човек е редок, но не и невозможен, особено со близок контакт со лезии од заразени лица, или големи респираторни капки при подолг контакт лице в лице.

Поврзани

Најнови вести

Коментари