Ѕанакопулос: Ние како влада сме задоволни и горди за она што го постигнавме (ВИДЕО)

• Ние сме задоволни и горди на она што сме го направиле. Тоа е политичка победа затоа што решава прашање кое ја погоди земјата, Балканот и меѓународната дипломатија повеќе од 30 години. Ние направивме многу важен чекор во стабилизацијата на поширокиот балкански регион.

• Јас сум убеден дека со текот на времето, дури и оние кои не се согласуваат, ќе се разбере дека тоа е неопходен политички и дипломатски компромис, но гарантира и целосно да се заштитат интересите на нашата земја.

• Кога 140 земји (т.е. 4/5 од светското население) ја признаа земјата како "Македонија", ќе ја признае како "Северна Македонија".

• Со Договорот, неодговорноста е целосно завршена и сега можеме да отвориме прозорец за соработка, пријателство и солидарност меѓу народите.

• Овој договор ќе биде ратификуван од страна на грчкиот парламент, само ако има позитивен резултат на референдумот во Македонија и само откако Уставната ревизија е завршена. Меѓународното право предвидува дека договорот ги предвидува самите чекори за нејзино влегување во сила и, доколку не е предвидено, се применуваат само општите принципи на меѓународното право. Договорот предвидува дека до нејзината ратификација од страна на двете страни стапува на сила и само по нејзината ратификација Договорот ќе почне да ги произведува своите законски обврски.

• покана од НАТО се согласија дека тоа е условено кои ќе бидат ништовни ако нема позитивен исход на референдумот и уставните измени.

• Во врска со комерцијалната употреба ќе има комисија која ќе го разгледа прашањето на длабочина од 3 години за да ги утврди заштитените знаци и употреби. Нема да има проблем.

• За прв пат, договорот признава дека терминот "македонски" како што го користат нашите соседи нема никаква врска со античкото грчко културно наследство. Наместо тоа е термин кој се користи од страна на нашите соседи да се поврзани со еден од своите, независно од античката грчка култура, наследство и од таму ја црпи својата потекло. Зборуваме за два различни концепти кои доаѓаат од две различни историски бази и ова е сега правно обврзувачко.

• Секој знае дека македонската култура што ја учиме во училиште или читаме за него е составен дел на античката грчка култура. Не треба да го имаме овој фобички став кон нашата историја, нашето наследство или други народи, туку да се покажеме со гордост и доверба.

• Целта на WC е детално да се разговара за договорот пред да се потпише.

• Ако има уставна ревизија на соседот, верувам дека нашето парламентарно мнозинство ќе биде многу широко.

• КИНАЛ е убеден дека, откако ќе ги проучи деталите од договорот, ќе разбере дека е најдобар и дека ќе го поддржи во Домот. Мицотакис не може да се стави на основаноста, бидејќи тој продолжува да биде заложник на неговото екстремно десничарско крило.

• Мицотакис може да ги избрале политичка критика на договорот, но се обидува да diadikasiologisei кои се обидуваат да ги убедат дека наводно постои овластување на UTH или FM потпишат договор за нешто нема правна и уставна основа и тоа тоа е, исто така, одговорот што го добил од ДТ. Министерството за надворешни работи и Министерството за надворешни работи по службена должност имаат надлежност да склучуваат меѓународни договори.

• Каменос веќе 6 месеци изјавува дека тој има поинаква позиција. НД треба да се потсети дека во 1992 година на Советот на началници дојде со две положби: еден К. Мицотакис (UTH) кој бара решение и уште еден од А. Самарас (FM) кои не се согласуваат. Затоа, НД треба да биде попретпазлив кога се повикува на различни ставови во владината соработка помеѓу две различни партии.

• Ако Мицотакис сака да поднесе предлог за цензура и да помине уште еден монументален парламентарен пораз.

* Во ERT1 и во директна емисија со новинарите Марион Мичелидакис и Никос Мерцанис

Поврзани

Најнови вести

Коментари